خانه فضای شهری معماری و کرونا

خانه فضای شهری معماری و کرونا

ویروس کویید 19 با آمدنش تغییر وتحول زیادی در عرصه های مختلف زندگی فردی، اجتماعی داشته است. معماری و فضای شهری به عنوان بستر اصلی زندگی انسان ها نیز به تبع از این تحولات مستثنی نخواهند بود. با توجه به اینکه امکان ظهور یک ویروس همواره وجود داشته و تهدیدی برای انسان بوده و خواهد بود میتوان تغییراتی را در آینده ی فضاهای شهری و معماری پیش بینی کرد. توجه داشته باشید که این موارد احتمال ها و پیشنهاد هایی هستند که توسط برخی متخصصین مطرح شده اند. در ادامه به بررسی برخیاز این پیشبینی ها میپردازیم.

 

1-     تمرکز زدایی در فضاهای شهری

یعنی به جای ساخت فضاهای شهری با ازدحام جمعیت بالا در یک نقطه از شهر، این فضاها با مساحت کمتر برای تراکم جمعیت کمتر و تعداد بیشتر در سطح شهر پخش شوند. این مورد میتواند برای مراکز اصلی شهر استفاده شود.

 

2-     عریض کردن پیاده رو ها و معابر

با توجه به اهمیت  حفظ فاصله ی اجتماعی در هنگام بروز چنین ویروس هایی می توان انتظار داشت که در برنامه ریزی شهرهای جدید عرض استاندارد معابر و پیاده رو ها افزایش یابد. در شهرهای کنونی نیز در حد امکان عرض معابر می تواند افزایش یابد.

3-     حداقل بودن تماس دست با اشیا در فضاهای عمومی

هوشمند سازی در ها، دستگیره ها و آسانسور ها و کنترل آنها از طریق موبایل و گجت های همراه برای ایجاد حداقل تماس دست افراد با دکمه ها و سطوح پر رفت و آمد از جمله اقداماتی است که انتظار می رود در آینده بسیار متداول شود. تهویه و تراکم آسانسورها نیز به تبع شاهد تغییراتی خواهد بود.

 

4-     تمرکز بر روی طراحی پله ها

تمرکز بیشتر بر روی طراحی پلکان و افزایش سرانه و مساحت آن طوری که کاربران بیشتر سمت استفاده از پله  سوق داده شوند و کمتر به سمت آسانسور نیز از جمله پیشبینی هایست که در آینده قابل بررسی است.

5-     عریض کردن عرض راهرو ها

عریض سازی راهرو ها در فضاهای اداری و عمومی و تهویه ی مناسب نیز از توصیه هایست که در زمینه جلوگیری از سرایت ویروس می تواند بررسی شود.

 

6-     کوچکتر شدن فضاهای اداری با افزایش دورکاری در آینده

 با توجه به رایجتر شدن کار کردن در خانه به صورت آنلاین و امکان برگذاری جلسات از راه دور برای برخی صنایع و شرکت ها، انتظار میرود تغییر و تحولی در سرانه فضاهای اداری همچنین در سرانه فضاهای مسکونی ایجاد شود.

7-     فضای کار در خانه

لزوم اختصاص فضایی برای کار و کلاس و جلسات آنلاین در خانه ها از دیگر تغییراتی است که در معماری فضای منازل می تواند رخ دهد.

8-     توجه به فضای باز و نیمه باز

با رواج زندگی آپاراتمان نشینی و کم شدن فضای باز و نیمه باز در خانه ها، در صورت بروز پدیده های قرنطینه ی اجباری، توجه به فضای باز و نیمه باز برای هر خانه نیاز به بازنگری جدی خواهد داشت.

9-     فضای پیش ورودی

فضای پیش ورودی همواره در معماری سنتی ایرانی بوده است اما متاسفانه این فضا در طراحی های جدید بسیار کمرنگ شده است.با توجه به ویروس کرونا، طراحی فضا هایی جدا برای:

- قرارگیری بسته ها و خریدها

- کلید موبایل کیف

- لباس و کفش

در فضای پیش ورودی توصیه می شود. نزدیک بودن سرویس و روشویی به درب ورودی و کمتر شدن آشپزخانه های باز (open)  از جمله تغییراتی است که پیش بینی میشود در آینده در طراحی ها بیشتر مد نظر گرفته شود.

با توجه به تغییر و تحولاتی که در کره زمین همه روزه در حال رخ دادن است، دوراندیشی و ساخت معماری های انعطاف پذیر  که برای آینده با اتفاقات احتمالی تطبیق یابند، امری ضروری به نظر می رسد.

نوشته شده در 1399-04-29 بنا و ساختمان های معماری 1080

کد QR

منو